Ontspanning

 

De westhoek is dé parel op de kroon van Vlaanderen. Je verdwaalt er in de hoppevelden, blijft plakken in zijn volkscafés of raakt aangegrepen door zijn oorlogsverleden. De westhoek is tijdloos, zorgeloos en heeft je ongelooflijke rust. De plek om de batterijen weer op te laden.

Fietsroutes

Bakelandtfietsroute - 46 km
De naam van deze route herinnert aan de legendarische figuur Bakelandt en zijn  roverbende, die destijds in de buurt van Madonna, het Vrijbos, zijn schuiloord had. Je maakt niet alleen kennis met verschillende landschapstypes, maar ook met tal van bezienswaardigheden zoals het voormalig kasteel van Langemark, Iseraboot en de vele molens.
Vredesfietsroute - 45 km
Deze route brengt je doorheen de Ypres Salient, een ontzettend belangrijk plek in de Eerste Wereldoorlog. Verschillende militaire begraafplaatsen langs het traject zijn de stille getuigen van de dramatische tol van “ dien grooten Oorlog”
Gifgas - 41 km
Op 22 april 1915 wordt voor het eerst chloorgas gebruikt in oorlogsvoering. Dit tussen steenstraete en Halfwegehuys. Over een lijn van 6 kilometer wordt dit moorddadig wapen op de Franse linies losgelaten. De fietstocht brengt je naar alle belangrijke plekken van deze bijzonder gebeurtenis. De route is uitgerust met Audiozuilen waar je in 4 talen kun luisteren naar de verhalen van zij die het meegemaakt.
Volksverhalenroute - 37 km
Langs deze 37 km lange fietsroute (opgedeeld in 2 lussen van 18 en 19 km) ontdek je via luisterzuilen het sappige verleden van Langemark – Poelkapelle . Het is dé fietstocht bij uitstek voor jong en oud.
Greenhouse 37 Route - 37,9 km
Verken de wijde omgeving van Langemark via de knooppunten vab dit voor jou uitgestippelde lusje. Je rijdt langs mooie plekken en bezienswaardigheden.
Fietsroutes in de b&b verkrijgbaar tegen betaling.

Wandelroutes

Seizoensarbeiderspad - 7,5 km
Madonna was vooral gekend om zijn seizoenarbeiders. Om de brode trok men hier massaal naar Frankrijk voor de bietencampagne. Het was hard labeur, die alleen maar de noest werkende Vlaming aan kon.  Ontdek in een prachtige wandeling het fascinerende verhaal van deze bijzondere mensen.
Malinowskipad - 6,3 km
De Poolse piloot Malinowski maakt tijdens WO2 een noodlanding in de velden van Madonna. Het ontsnappingsverhaal die daarop volgt is een filmscenario waard. Met een tragisch eind. Ontdek dit bijzonder verhaal over een traject van 6.3 km
PompoenPad - 13 km
Jarenlang werd in Bikschote het Europees kampioenschap Pompoenschieten gehouden. Ter ere van dit kampioenschap bestaat nu de prachtige wandeling langs ongekend paadjes. 13 km puur wandelplezier.
Rooie Zitapad - 11,7 km
De rechterhand, en waarschijnlijk veel meer, van Bakelandt was Rooie Zita. Zo schetst Hec Leemans het toch in zijn bekende strips over de roversbende. De rondborstige dame staat zeker haar mannetje bij de roversbende. Ontdek haar verhaal in de 11.7 lange wandeling tussen Langemark en Poelkapelle
Bakelandtpad - 10,5 km
De bendeleider Ludovicus Bakelandt zwaaide de plak eind 18e eeuw in het Vrijbos tussen Langemark en Houthulst. Hij roofde en blunderde en verdween dan het Vrijbos in. Op 2 november 1803 is het liedje van de Lendeledenaar toch uit en wordt hij onthoofd op de markt van Brugge.
Toontjespad - 11,5 km
Sint-Juliaan was vroeger al om gekend om zijn bedevaartsoord. Vooral bedevaarten tegen het voorkomen van huidziekten waren populair. Want wist je dat er zelfs een opvanghuis voor melaatsen was in Sint-Juliaan tijdens de middeleeuwen?
Guynemerpad - 10,5 km
Wie Poelkapelle zegt, zegt Guynemer en omgekeerd. De Franse oorlogspiloot was en is in Frankrijk een held. Op 11 september 1917 verdween Georges Guynemer boven Poelkapelle. Niemand zag hem neerkomen. Er zijn er zelfs die beweren dat hij simpelweg in de wolken verdween en ten hemel steeg.
VerhalenVoorOnderweg - 6,2 km

Autoroutes

Ypres Salient - 70 km
Deze autoroute vertelt het verhaal van het front rond Ieper. Onderweg ontdek je het verhaal van de Groote Oorlog in de Westhoek. Belangrijke bezienswaardigheden als Tyne Cot Cemetery, het Studentenfriedhof in Langemark, het Memorial Museum Passchendaele 1917, Hill 60 en de John Mc Crae-site nemen je mee naar de periode 1914-1918.
Niemandsland - 68 km
De route volgt het wisselend strijdtoneel tussen de geallieerde en de vijandelijke sector. Op 22 april 1915 wordt voor het eerst chloorgas ingezet. In Langemark ontstaat de mythe van Duitse jongeren die zich opofferen voor het vaderland. Tijdens het Eindoffensief veroveren Belgische soldaten het Vrijbos in Houthulst. Diksmuide blijft gedurende de oorlog een gevaarlijke frontsector. Voor de Vlaamse oud-strijder groeit de bedevaartweide uit tot een herdenkingsoord.
Autoroutes in de b&b verkrijgbaar tegen betaling.

Familie uitstapjes

Brochure Langemark-Poelkapelle

Deze brochure helpt u een bezoek aan Langemark-Poelkapelle te plannen of kan u ter plaatse de troeven doen ontdekken.

Download hier de brochure.